Review / Let’s Have a Kiki – Closet Sale II

Ik was in mijn nopjes voor mijn tweede closet sale. Voor deze editie werkte ik samen met Tine van Stik.stof Naaiatelier. Ook dit jaar stroomden de deelnemers vlotjes binnen. Nog voor ik het woord ‘closet sale’ kon uitspreken waren we al volzet. Ik heb zelfs mensen moeten weigeren, wat alleen maar bewijst wat voor een goed concept dit is. In het totaal waren we met veertien deelnemers, inclusief mezelf en Tine en hadden we tien standjes.
Omdat we geleerd hebben van vorig jaar – vorig jaar verkochten we te veel kleren, waardoor er geen overzicht meer was – besloten we voor deze editie enkel lente-en zomergerief te verkopen. Deze kleren moesten nog hip genoeg en in goede staat zijn. Toch verschoot ik er nog van hoeveel lente-en zomerkleren er verkocht werden. Omdat ik graag analyseer en evalueer vond ik het leuk om ook voor deze editie een review te doen.

Tijdstip

Voor deze editie hebben we gekozen om de closet sale te laten doorgaan op zondag 9 april van 14u tot 18u. Vorig jaar vond de closet sale plaats op zaterdag 21 mei, maar veel mensen konden toen niet komen, omwille van communie’s en lentefeesten. Dit jaar wilden we dit excuus niet meer horen, vandaar dat we ervoor gekozen hebben om de sale een maandje vroeger te doen. Ik vind zondag een goede dag om zoiets te organiseren. Zaterdagen worden vaak gebruikt om praktische boodschappen te doen en dingen te regelen die je tijdens de week niet kan doen. Zondag wordt nog altijd gezien als een rustdag en is ideaal om te lanterfanten, rommelmarkten en closet sales af te schuimen.

Deborah Martens

Locatie

Vorig jaar zaten we in een mooie, grote schuur op een groot, mooi domein in Westkerke. Het nadeel van deze locatie was dat het nogal afgelegen was. Als je niet in de buurt woonde, kon je het domein enkel met de auto bereiken. We moesten dus, voor een volgende editie, meer naar het stadscentrum verkassen. Sinds september 2016 woon ik in het prachtige Gent, dus ik vond het dan ook maar logisch om een locatie te vinden dichtbij het centrum van Gent. Mijn huisgenote Liske raadde mij het Treck Hostel aan. Ideaal, want dit is op nog geen minuut stappen van ons huisje en zeer centraal gelegen. In ruil voor een vrijwilligersbijdrage gingen de eigenaars onmiddellijk akkoord. We mochten een soort van polyvalente zaal gebruiken. Uiteindelijk stonden alle standjes buiten, omdat het zo warm was. De volgende keer zouden we deze locatie ook gebruiken, om het centraal ligt en alles heeft wat we nodig hebben (ruimte, bar, toiletten, stoelen, tafels, zetels, terras, …).

Personal Shopper Kiki

Systeem

Net zoals vorig jaar vroegen we aan iedereen om hun eigen kledingrek, kleerhangers en bijzettafeltje mee te nemen. Dit jaar werd elke deelnemer beperkt tot één kledingrek en bijzettafeltje. Bijna iedereen heeft zich hier aan gehouden. Het was de bedoeling om enkel onze beste stuks te verkopen en de kopers een duidelijk overzicht te bieden. Buiten een rekje of drie die nogal uitpuilden, zijn we hier min of meer in geslaagd.

Van links naar rechts: Pieter, Astrid, Manon (Fox-Fit), Yemi en Camille

Opkomst

Net zoals vorig jaar was er niet zo heel veel opkomst. Hierdoor waren sommige deelnemers een beetje teleurgesteld. Dit kan verschillende redenen hebben. De datum an sich (zondag 9 april) was goed, maar het was zeer warm. Op de Belgische stranden kon je over koppen lopen en de Gentse terrasjes en parken zagen zwart van het volk. Niet iedereen heeft zin om op zo’n warme dag te gaan shoppen. Naast onze closet sale waren er die dag nog tal van andere activiteiten, maar dat zal altijd zo zijn.
Voor deze editie hebben we reclame gemaakt via mijn blog, maar vooral via Facebook. Na vorig jaar hadden we het idee om standgeld te vragen aan de deelnemers en hiermee een advertentie te plaatsen in een streekkrant. We hebben drie euro standgeld gevraagd, maar dit ging integraal naar de vrijwilligersbijdrage. We denken eraan om de volgende keer vijf euro standgeld te vragen, zodat we ook flyers en posters kunnen laten drukken om in de buurt uit te delen en op te hangen.

Op deze locatie heb je zeer weinig toevallige passanten, omdat het op een binnenkoer ligt. We moeten betere signalisatie gebruiken om deze toevallige passanten ook te lokken. Nu hadden we een aantal A4’tjes voorzien. De volgende keer mag het best meer, met toeters en bellen.

Camille Gossieaux (ja, van de handtassen ;-)) en haar standje

Personal Styling

De volgende keer zal ik hiervoor zeker meer reclame maken. Geef mij vrouwen en kleren en ik verander in een magische Personal Shopping-fee of gewoon Personal Shopper. Door mijn skills boven te halen, heb ik uiteindelijk veel kunnen verkopen en niet alleen van mijn stand.

Mijn twee zusjes. Links: Charlotte – Rechts: Eva

Buit

Ook al heb ik een paar dingen gezien die mijn dada waren, dit jaar heb ik niks gekocht. Ik ben momenteel werkzoekende en kan mij voorlopig geen uitschuivers veroorloven. Vorig jaar heb ik ongeveer 150 euro verdiend. Dit jaar was het een stuk minder, 52 euro om precies te zijn, maar ik ben toch tevreden. Mijn prijzen lagen een stuk lager dan vorig jaar en ik heb mijn pronkstukken helaas niet kunnen verkopen. Eva, een vriendin van me, kon er niet bij zijn en komt woensdag langs. Misschien tikt zij een pronkstuk op de kop. Ik hou jullie op de hoogte! 😉
Er zijn deelnemers die even veel verdiend hebben en deelnemers die amper iets verkocht hebben. Dit had alles te maken met de opkomst en is zeker een werkpuntje naar de volgende editie.

Van links naar rechts: Annelies, Deborah en Hanna
Loes in her red dress

In het algemeen was het een zeer leuke dag. Ik heb een hele namiddag vrouwen kunnen stijlen en kleren kunnen verkopen en dat met een glaasje rosé in de zon, met vriendinnen erbij. De opkomst is een werkpuntje, maar ik blijf heel hard geloven in het concept. Er komt zeker een derde editie!

Foto’s genomen door Lieselore Bosmans.

Nog een fijne zondagavond en vrolijk Pasen!

Kiki

x

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.