Hip duurzaam modemerk Studio Jux

De lente hangt in de lucht! De afgelopen week hebben we al met onze mooie snoetjes in de zon kunnen zitten en dat smaakt naar meer. Het is het moment om je lente-en zomeroutfits te evalueren. Wat houd je, wat doe je weg, welke nieuwe spulletjes heb je nodig? Smijt nooit zomaar kleren weg. Denk na over wat je er nog mee kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld stuks laten aanpassen door een retoucheuse. Vaak is er maar een kleine aanpassing nodig om die ene broek of dat ene jurkje een nieuw leven te geven. Tine van Stik.stof Naaiatelier heeft voor mij, met succes, al meerdere kledingstukken aangepast. Je kan ook je kleren weggeven aan een goed doel of verkopen via een Closet Sale. Ah kijk en ik organiseer nu toevallig, met Tine, een Closet Sale op zondag 9 april in Gent. Er zijn nog drie standjes vrij. Wil je meer informatie? Stuur als de bliksem naar info@letshaveakiki.be!

Als je nieuwe spullen nodig hebt, overweeg dan eens duurzame mode. De kleren zijn iets duurder dan de high street brands zoals H&M, Zara en Mango, maar bieden des te meer voordelen. Ze gaan een stuk langer mee, zijn beter voor je huid, worden in veilige en gezonde werkomstandigheden gemaakt, hebben een kleinere ecologische voetafdruk, worden gemaakt met vezels van eerlijke oogsten en zo veel meer. Om jullie op weg te helpen naar een duurzame en hippe garderobe, deel ik graag de leukste duurzame merken, te beginnen met Studio Jux.

www.studiojux.com

Met het idee dat mode plezierig moet zijn voor iedereen – voor zowel de ontwerpers, de kledingmakers als de mensen die ze dragen – werd Studio Jux in 2008 opgericht door Jitske Lundgrens. De merknaam belichaamt deze visie. Jux betekent namelijk ‘plezier maken’ in het Duits. De kleren worden met de hand gemaakt in hun eigen fabriek in Nepal. Hierdoor kunnen ze veilige en gezonde werkomstandigheden voor de kledingmakers garanderen, hun sociale impact vergroten en hun ecologische voetafdruk minimaliseren.

Flagship store Amsterdam – fotografie: Willem de Kam

Studio Jux biedt duurzame, ethische en mooi ontworpen mode aan tegen eerlijke en betaalbare prijzen. Ze willen een positieve, structurele verandering teweeg brengen in de mode-industrie. Hierover zijn ze 100 procent transparant. Naast hun eigen fabriek, doen ze nog tal van andere dingen om deze verandering door te voeren. Zo blijven de meeste Nepalese vrouwen, na hun huwelijk, thuis om voor hun man en kinderen te zorgen. Ze zijn het niet gewoon om een job te hebben. Studio Jux werkt samen met initiatieven die hen de kans biedt om thuis kleren te naaien. Het merk werkt ook samen met Terre des Hommes, een stichting dat kwetsbare (Nepalese) jongeren opleidt. De meeste fast fashion ketens betalen klerenmakers per stuk dat ze afgewerkt hebben. De kledingmakers bij Studio Jux krijgen een vast contract die niet onderhevig is aan hun prestaties. Als de productie eens lager is, blijft hun loon hetzelfde. De werknemers krijgen twee maal meer dan het minimumloon. Studio Jux gebruikt enkel kwalitatieve organische en gerecycleerde materialen en investeert in nieuwe ecologische materialen zoals vegan silk en mixed twill. Je leest het, geen enkele inspanning is te veel. Er wordt enorm veel geïnvesteerd zodat Studio Jux een sociaal verantwoord, 100 procent fair trade en organisch merk is.

www.studiojux.com

En geef nu eerlijk toe, de kleren zien er toch wel trendy uit? In België kan je Studio Jux terug vinden bij Juttu in Brugge en Antwerpen en in Mieke Shop in Gent.

www.studiojux.com
www.studiojux.com
www.studiojux.com
www.studiojux.com

Heb ik je warm gemaakt voor dit merk en zou je volgende (duurzame) aankoop wel eens van hen kunnen zijn? Neem zeker een kijkje op hun website en Facebook-pagina!

Coverfoto is genomen door William de Kam.

Nog een fijne zondagavond!

Groetjes

Kiki x

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.