5 duurzame merken om te onthouden

Ik ga eerlijk zijn, liefste lezer. Ik heb op het punt gestaan de brui te geven aan mijn blog. Ik heb al een paar keer een blogdipje gehad en ook al zeggen zelfs de meest succesvolle bloggers dat dit de normaalste zaak ter wereld is, een leuk gevoel is het niet. Het gevoel dat niemand je blog leest, dat je niet blogwaardig bent, dat het gewoon niks voor jou is, … Maar dan herlees je je blog, kijk je naar je cijfers, je statistieken, herlees je de commentaren op je blog, Facebook, Instagram, Twitter, … en dan weet je weer waarvoor je het doet. Bloggen is meer dan een hobby, het is een passie, een manier om je passie te delen met anderen en wil je iets van je passie maken dan moet je daarvoor werken, met het nodige vallen en opstaan. Ik blijf dus gewoon doorgaan.

Onlangs heb ik zeer slecht nieuws vernomen via Knack Weekend, namelijk dat ‘Today is a good day‘, de pioniersshop met duurzame mode in Vlaanderen (meer bepaald in Gent en Antwerpen) failliet is verklaard. Dit heeft mij echt geraakt. Vooral omdat het nog altijd mijn grote droom is om ooit zelf een shop met duurzame mode te openen in Vlaanderen. Ik geloof er nog altijd in dat duurzame mode de toekomst is. Om aan te tonen dat duurzame mode niet duur en eentonig is, zet ik eventjes vijf merken op een rijtje. Niet in willekeurige volgorde, maar mijn persoonlijke top vijf.

5.Kings of Indigo

Wist je dat er 7.000 liter water nodig is om één jeansbroek te maken?! Dat is er toch over? Gelukkig biedt Kings of Indigo een oplossing. Het merk gebruikt wasmethodes die een lage impact hebben op het milieu en ook natuurlijke kleurtechnieken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden biedt Kings of Indigo veel meer aan dan enkel denim, ze bieden ook tops, blouses en jurken aan in organisch linnen of Tencel. Het bedrijf biedt meer dan alleen een duurzaam product aan, ze maken ook deel uit van de Fair Wear Foundation. Deze stichting bewaakt de omstandigheden waarin kledingmakers de kleren maken. Neem vlug een kijkje op de site, want het is echt trendy. De volgende jeansbroek die ik koop is één van hen!

Bron: www.kingsofindigo.com
Bron: www.kingsofindigo.com

4.Pas n’importe quoi

‘Be aware of what you wear, but do it in style.’ – Katrien Smets

Ik hou van dit Belgisch merk van Katrien Smets. Het is hip en duurzaam. Dit is nog maar eens het ultieme bewijs dat duurzaam niet saai hoeft te zijn. Het merk gebruikt milieuvriendelijke inkt, de labels zijn gemaakt uit gerecycleerd papier en nog mooier per kledingstuk dat verkocht wordt, wordt er één vierkante meter grond opgekocht en verzorgd door Natuurpunt. C’est chic, c’est ecocentric, c’est Pas N’importe Quoi! Ik ben alvast fan van de roze T-shirt in de foto hieronder!

www.pasnimportequoi.be
www.pasnimportequoi.be

3.People Tree

Dit is het pioniersmerk in duurzame kledij, opgericht door Safia Minney. De distributieketen van People Tree is 100% Fair Trade. Het merk is gebonden aan de ‘World Fair Trade Organization (WFTO)’principes. Het grootste deel van hun aankopen is Fair Trade. Ze kopen hun Fair Trade-producten aan van economische minderheidsgroepen in derdewereldlanden. People Tree gebruikt handvaardigheden en Slow Fashion om de levenswijze van meer dan 4.000 ambachtslieden en boeren in derdewereldlanden te verbeteren. Een duurzamer merk zal je niet vinden.

Bron: http://www.peopletree.co.uk/
Bron: http://www.peopletree.co.uk/

2.Reformation

Het meest geliefde, duurzame modemerk bij fashionista’s! Hoe kan het ook anders, het is vrouwelijk, modern, trendy en vriendelijk voor het milieu. Meteen ook de reden waarom dit merk op nummer twee staat. In 2009 is het merk opgericht door Yael Aflalo. Het grootste deel van hun ‘limited-edition’-collecties wordt gemaakt in het hoofdkantoor in Los Angeles. Het merk gebruikt duurzame materialen en vintage kledingstukken en bewaakt de praktijken doorheen de distributieketen. Ze willen hun ecologische voetafdruk in de modewereld zo klein mogelijk maken. Het is hun missie om vrouwen te overtuigen en te inspireren dat je duurzaam en toch modebewust kan zijn. Mij hebben ze alvast overtuigd!

Reformation-lets-have-a-kiki
Bron: www.thereformation.com

1.Armed Angels

Dit is een waanzinnig leuk, duurzaam modemerk. Ze hebben een collectie voor mannen en vrouwen en er is voor elk wat wils. Ze verkopen verschillende stukken van basic tot sportief tot vrouwelijk, … In plaats van de laatste trends te volgen, creëren ze moderne, hedendaagse kledingstukken. Fair Fashion in plaats van Fast Fashion. Ze bereiken dit door eerlijke werkomstandigheden te combineren met kwalitatieve, duurzame materialen en mooi design. Duurzame mode is geen trend, het is een manier van leven. Ze gebruiken materialen zoals organisch katoen, organisch linnen, organisch wol, gerecycleerd polyester, Lenzing Modal en Tencel. Fair Trade en Fair Wear Foundation helpen hen om de hoge standaarden doorheen de distributieketen te bewaren en zoals People Tree zijn ze ook GOTS-gecertificeerd.

www.armedangels.de
www.armedangels.de

 

Ik zeg niet dat ik alles duurzaam koop, maar ik probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Bij elke aankoop stel ik mij de vraag of er een duurzaam alternatief is die voor mij werkt. Er bestaat altijd een duurzaam alternatief, maar het moet ook nog bij mij passen. Ik ga geen kleren kopen die duurzaam zijn, maar niet bij me passen. Dan doe ik dit toch niet aan en zijn we weer bij het begin. Bewuster worden van wat je koopt is een eerste stap in de goede richting. Als afsluiter nog een aangrijpend filmpje gemaakt door ArmedAngels. Het wordt echt tijd dat iedereen weet wat de Fast Fashion industrie aanricht.

Geniet nog van je zondagavond!

Kiki

xoxo

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.